Haarporositeit is een andere term die je moet kennen. Het vertelt je veel over je haarstructuur, hoe het reageert op styling, hoe je het moet behandelen en wat een paar veel voorkomende problemen zijn.

Haar heeft geen gladde structuur.

In tegenstelling tot wat we geloven, is haar niet zo glad als een glasplaat. De buitenste laag bestaat uit haarschubben – een verharde keratinelaag. Die kun je duidelijk zien onder de microscoop: de schubben zien eruit als overlappende tegels. Menselijk haar bestaat uit 7-10 schubbenlagen. De schubben hechten niet altijd aan het haar – ze kunnen in meerdere of mindere mate verheven raken. De openingen en gaten in de schubbenlaag bepalen de conditie van het haar en de porositeit. Hoe verder de schubben geopende zijn, hoe hoger je porositeit is, wat een directe invloed heeft op het uiterlijk en de conditie van je haar.

Er zijn drie types porositeit:

LAGE POROSITEIT is karakteristiek voor glad en zwaar haar, dat moeilijk te verzorgen is en snel verzwaard raakt met ongeschikte haarzorg. Er is geen goede bloedcirculatie in de hoofdhuid. Het haar en de hoofdhuid raken snel vettig. Haar met lage porositeit heeft weinig volume en is vaak slap.

GEMIDDELDE POROSITEIT is karakteristiek voor haar dat redelijk gemakkelijk te stylen is, maar snel uitvalt dankzij de zwakke haarfollikels. De hoofdhuid kan vettig raken, terwijl de punten juist droog en kroezig worden. Haar met gemiddelde porositeit heeft licht opgeheven schubben. Het gevolg is dat voedingsstoffen gemakkelijk binnenkomen, maar hetzelfde geldt voor toxines. Het haar raakt snel beschadigd, verliest glans en elasticiteit.

HOGE POROSITEIT is karakteristiek voor droog en beschadigd haar. De schubben zijn ver geopend. Het haar is broos en verliest zijn vocht. De haarpunten zijn gespleten. Het is erg moeilijk om haar met een hoge porositeit te voeden. De voedingsstoffen kunnen niet in de haarstructuur blijven, door de grote openingen in de keratinelaag.

Als je naar een succesvolle haarverzorging streeft, dan moet je de producten matchen bij je haarporositeit. Hiermee kun je de problemen die horen bij een bepaald porositeitstype tegengaan.

Oliën zijn gemaakt van moleculen met verschillende groottes, afhankelijk van de dominante vetzuren. De moleculen kunnen tussen de openingen op het haaroppervlak door, om maximale resultaten te leveren. In andere woorden: natuurlijke oliën voorzien aan de benodigdheden van je haar, met volledige verzorging en reparatie.

De grootte van de moleculen is afhankelijk van de samenstelling van vetzuren in een bepaalde olie. Als je dus je haarporositeit weet, moet je oliën uitkiezen met een bepaald type vetzuren. Het beste idee is om voor een bestaand mengsel van natuurlijke oliën te kiezen, die geschikt zijn voor een bepaalde haarstructuur.

Als je kijkt naar de grootte van de moleculen en de samenstelling van de vetzuren, zijn er drie types olie. Elk van deze past bij een bepaald type porositeit.

1. Doordringende oliën en boters met voornamelijk verzadigde vetzuren. De moleculen zijn klein en passen vooral bij haar met een lage porositeit, omdat ze de lokken niet verzwaren. Ze maken het haar zacht en licht.

– Lage porositeit houdt van de volgende oliën: kokosnoot, babassu, palm, cupuacu, den, cacao en Shea.

2. Semi-doordringende oliën met voornamelijk enkelvoudig onverzadigde omega-7 en omega-9 vetzuren. Deze moleculen van gemiddelde grootte zijn perfect voor haar van gemiddelde porositeit. Ze geven het haar glans, beschermen het van schade en hitte, maken het haar mooier en voorkomen verdunning en kroes.

– Gemiddelde porositeit houdt van de volgende oliën: camellia, moringa, buriti, abrikoos, macadamia, Argan en amandel.

3. Niet-penetrerende oliën met voornamelijk meervoudig onverzadigde omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze bestaan uit grote moleculen – ideaal voor haarstructuren met hoge porositeit. Zulke oliën zijn in staat om het haar grondig te repareren en te zorgen voor veerkracht en een ideaal vochtniveau.

– Hoge porositeit houdt van de volgende oliën: druivenpit, avocado, zwartzaad, teunisbloem, zonnebloem.