Simpel gezegd: het is de beste schoonheidsbehandeling die je aan je haar kunt geven.
Haaroliën – het klinkt niet zo indrukwekkend, of wel? Waarschijnlijk zie je hierbij een vettige haardos voor je, verdrinkend in bakolie. Hier zit slechts een kern van waarheid in: je brengt een natuurlijke olie aan op je haar en hoofdhuid, maar je gebruikt geen voedselolie en je brengt maar een kleine hoeveelheid van het product aan.
Je gebruikt natuurlijke oliën voor de behandeling – substanties uit zaden, vruchten en noten die rijk zijn aan voedingsstoffen. Oliën worden vaak gewonnen uit exotische planten in tropische en ongeroerde delen van de wereld. Soms werkt tropische oliën als een vloeistof waarin verjongende en genezende kruiden en bloemen kunnen worden opgenomen. Dit is hoe de zogenoemde maceraties worden gemaakt – krachtige oliën met versterkte effecten.
Natuurlijke oliën werken goed als je ze toevoegt aan allerlei soorten cosmetica, maar ze zijn het meest krachtig in hun pure vorm.
De meest populaire oliën zijn amlaolie, Arganolie, kokosnootolie, jojobaolie, macadamiaolie en Shea olie (in de vorm van boter).
Er zijn een paar dingen die zorgen voor de ongekende kracht van natuurlijke oliën.
Ten eerste bevatten ze vele verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Elke olie heeft een individuele verhouding van vetzuren, die uiteindelijk bepaalt hoe uniek het product is.
Ten tweede bezitten oliën de kracht van vitaminen en micronutriënten die we aan ons haar en de hoofdhuid geven tijdens de haaroliebehandeling.
Ten derde zitten ze vol met fytosterol – plantensterolen – met een positieve werking op de huid en het haar, omdat ze de collageenproductie stimuleren en voorkomen dat de elastine uit het haar verdwijnt. Dit leidt tot veerkrachtig haar dat er jong uit blijft zien.
Ten vierde , hebben de microscopische deeltjes van oliën verschillende groottes, zodat we ze precies kunnen aansluiten bij onze haarstructuur of porositeit. (Meer over haarporositeit vind je verderop in het artikel.)
Hoe? Haaroliemethodes
Je kunt je haar oliën door middel van verschillende methoden. De meeste effectieve en populaire methode bestaat uit het zo lang mogelijk laten intrekken van de olie, zodat de ware krachten van het product omhoog komen. Oliën voeden het haar aan de oppervlakte en binnenin de stam. Nog belangrijker is het feit dat ze ook de hoofdhuid conditioneren en de haarzakjes versterken. Het resultaat is dat je haar op de meest belangrijke delen wordt versterkt. Het haarzakje is als het hart van je haar – het werkt als een fabriek die het haar produceert. Als hier niet genoeg voedingsstoffen zijn, wordt het haar zwakker. Een extreem zwak haarzakje kan het haar niet vasthouden, waardoor het uitvalt.
Door regelmatig olie aan te brengen op het haar, de hoofdhuid en de haarzakjes, geef je je haar de beste reparatiebehandeling. Het maakt het haar niet alleen mooier terwijl het de schade van de binnenkant repareert, maar het versterkt het haar ook van de wortels tot de punten. Intensief oliën bestaat uit het aanbrengen van een olie op droge of vochtige haren en hoofdhuid, waarbij de olie meerdere uren kan intrekken (of zelfs de hele nacht). Daarna wordt het uitgespoeld, waarna het haar wordt behandeld met shampoo. Je moet de behandeling ten minste eens per week uitvoeren om de haarstructuur de noodzakelijke dosis aan vitaminen, vetzuren en waardevolle mineralen te geven. Oliën gaan verder dan alle maskers en conditioners als het gaat om de reparatie van het haar.
Andere haaroliemethodes Populair onder vrouwen:
1. Droog haaroliën – een olie blijft een paar uur op het haar en de hoofdhuid zitten. Doel: diepe reparatie van het haar, sterkere haarzakjes, verminderde haaruitval.
2. Nat haaroliën – een olie aanbrengen op vochtig haar en hoofdhuid; betere absorptie. Doel: intensieve reparatie en versterking van het haar van binnenuit.
3. Oliën met een conditioner – het toevoegen van een paar druppels olie aan een haarconditioner, en de mix aanbrengen op het haar voor versterkte effecten. Doel: het voeden en hydrateren van het haar, andere haarproducten verrijken.
4. Oliën na het wassen – een beetje natuurlijjke olie aanbrengen op het haar, terwijl de hoofdhuid wordt vermeden en waarna de olie een tijd blijft zitten. Onthoud dat je hiervoor een minimale hoeveelheid dient aan te brengen, om het haar niet te verzwaren. Doel: bescherming van het haar tegen hitte, conditioneren.
5. Droog haaroliën na het wassen – een olie aanbrengen op het haar na het föhnen. Afhankelijk van de conditie van het haar voeg je twee of meer druppels toe, alleen op de haarpunten! Doel: versterken van glans, voeden, verzachten en beschermen.
Effectief haaroliën – Tips&Trucs
Maak kennis met een paar waardevolle tips om het meeste uit je haaroliebehandeling te kunnen halen.
PAS JE OLIE ALTIJD AAN OP JE HAARPOROSITEIT
Als je een ongeschikte olie uitkiest, kan het je haar verzwaren of kroes veroorzaken. Lees verder om meer te leren over porositeit, en hoe je een olie uitkiest die goed past bij jouw type porositeit.
BRENG GEEN OLIE AAN OP ZEER VETTIG HAAR
Als je dit doet, zal je je de haarzakjes, die al verzwaard zijn door het talg, overbelasten. Het resultaat kan zijn dat je haar gaat uitvallen. Je kunt de olie beter aanbrengen op gewassen haar.
SPOEL HAARSPRAY, MOUSSE EN ANDERE STYLINGPRODUCTEN EERST UIT …
… deze hechten zich aan het haar, waardoor ze ervoor kunnen zorgen dat de oliën niet goed geabsorbeerd kunnen worden.
BADMUTS, KAM EN ANDERE BENODIGDHEDEN
Als je een olie aanbrengt en daarna een badmuts en een handdoek opzet, zal het effect worden versterkt. De oliën werken extra goed wanneer ze onder een warme omgeving kunnen intrekken.
BRENG NIET TE VEEL VAN EEN OLIE AAN
Een teveel aan olie zal het haar niet beter voeden, noch zal het gemakkelijker uit te spoelen zijn. Er zijn oliën die je gemakkelijk uitspoelt, maar je hebt ook producten waarvoor je je haar twee keer moet wassen.
MASSEER
Nadat je een olie in de hoofdhuid hebt aangebracht, is het een goed idee om de huid te masseren. Dit verhoogt de bloedtoevoer en activeert de haarzakjes.
WAS EEN OLIE UIT ZONDER SLS EN SLES
Oliën komen uit de natuur, ze zijn vrij van synthetische, comedogene en irriterende stoffen. Het heeft geen zin om deze uit te wassen met SLS shampoos. Hierdoor zullen de resultaten van de behandeling juist worden verzwakt.
REINIG DE HOOFDHUID
Gebruik ten minste eens per maand een reinigende shampoo. Zo’n product is geweldig voor je haar en hoofdhuid, omdat het toxines, achtergebleven producten en te grote hoeveelheden olie verwijdert. Een reinigende shampoo is ook een goed begin van haaroliën, omdat het de absorptie van cosmetica versterkt. Het resultaat is dat je haar de oliën gemakkelijker en sneller opneemt.